gratis verzending bij bestellingen vanaf €75,-

Verzorgingstips

Onze items zijn met zorg en liefde gemaakt en verdienen daarom eenzelfde behandeling. Met onze verzorgingstips houd je deze items zo lang mogelijk mooi en heb je er lang plezier van.

Hoe was ik mijn merinowollen kledingstuk?

Lucht het kledingstuk telkens als je het gedragen hebt en berg het dan plat weer op. Het is niet nodig wollen items na het dragen direct te wassen. Een groot voordeel van wol is namelijk het zelfreinigend vermogen. Dit komt doordat wol het natuurlijke vet lanoline bevat. Dit vet is water- en vuilafstotend. Het is dus vaak al voldoende om je wollen item na het dragen even uit te hangen in de frisse lucht. Wij raden ook aan een t-shirt te dragen onder je wollen item, dit in combinatie met het uithangen van je wollen item zorgt ervoor dat je het echt maar heel weinig hoeft te wassen. 

Wil je je wollen item toch graag wassen, dan kan je dit het beste doen in een koud of handwarm sopje. Gebruik een wasmiddel geschikt voor wol of een heel klein beetje huishoudzeep. Was in koud tot handwarm water, spoel, druk het overtollige water er voorzichtig uit (of centrifugeer in een kort programma), laat platliggend drogen en gebruik een strijkdoek en een stoomstrijkijzer bij het strijken. 

Hoe droog je merinowollen kleding?

Laat je merinowollen kledingstuk plat drogen. Hang je truien nooit op een kleerhanger te drogen, dan rekken ze namelijk uit en verliezen ze de pasvorm.

Wat doe ik tegen pilling?

Pilling is een natuurlijk proces, dat in alle kledingstukken voorkomt. Echter, de mate van pilling wordt bepaald door de lengte van de gebruikte vezels. Zo pillen merino en wol relatief meer dan andere materialen. Pilling ontstaat doordat de uiteinden van de vezels loskomen van het kledingstuk doordat er wrijving optreedt tussen het kledingstuk en het lichaam, danwel externe voorwerpen. De uiteinden van deze individuele vezels klitten samen waarbij een balletje op het oppervlak van het kledingstuk wordt gevormd. Om je merinowollen kledingstukken in optimale conditie te houden, adviseren wij om Wimpy the Wool Wizard te gebruiken. Hiermee houd je jouw wollen items zo lang mogelijk mooi.

Daarnaast is een handige tip om motten tegen te gaan, om een stuk cederhout in de kledingkast te bewaren. Dit zou motten weg moeten houden van je kostbare merinowollen kledingstukken.

Hoe onderhoud je kleding van biologisch katoen & Pima katoen?

Een deel van onze collectie is gemaakt van 100% biologisch katoen. Dat wil zeggen dat het katoen is geteeld zonder genetisch gemodificeerde zaden. Door biologisch katoen te gebruiken, minimaliseren we het gebruik van pesticiden en de uitstoot van broeikasgassen. Hoe je katoenen kledingstukken onderhoudt, lees je hier!

Hoe was je kleding van (biologisch) katoen?

Het wassen van je katoenen kleding is het heel belangrijk voordat je ze draagt. Hoewel biologisch katoen misschien niet de nare chemicaliën bevatten die andere materialen wél met zich meedragen, kan het toch door vele handen zijn gegaan voordat het bij je terechtkwam. Was op een laag programma (maximaal 40 graden), maar check voor de zekerheid altijd het was etiket aan de binnenkant van je kledingstuk. Gebruik ook altijd een mild wasmiddel. Het liefst zo puur mogelijk, zonder heftige conserveringsmiddelen.

Hetzelfde geldt voor het wassen van onze polo’s die voor 97% gemaakt zijn van Pima katoen. Pima katoen kan op dezelfde manier gewassen worden als biologisch katoen. Ook bij het wassen van de polo’s raden wij aan altijd het was etiket te volgen en het item binnenstebuiten te wassen.

Tips om kleding van (biologisch) katoen mooi te houden

Wanneer je een flinke vlek op je katoenen kledingstuk hebt (zoals wijn of pastasaus), gebruik dan koud water in plaats van warm water. Zo verminder je de kans dat de vlek zich aan de vezel hecht. En wil je je katoenen kledingstuk strijken? Doe dit zorgvuldig. Bij het strijken van katoen hangt veel af van de weefwijze van de stof. Dikker katoen heeft bijvoorbeeld meer warmte nodig om plat te strijken – daarom is de katoenstand op sommige strijkijzers vaak één van de heetste opties. Maar let op, de instellingen van een strijkijzer zijn niet overal gelijk: dunnere katoenen kleding kan verbranden op een hoge instelling. En omdat ‘normaal’ katoen geen agressieve chemicaliën bevat, is biologisch katoen vaak minder bestand tegen hitte, zodat een lagere stand nodig kan zijn.

Vragen over het onderhouden van je kleding? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Ontdek onze nieuwste items